Sigma Personeelsdiensten
Vragen?

Waarom een parttimer wel betalen voor extra uren en een fulltimer niet?

In veel cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen wordt een verschil gemaakt tussen fulltime en parttime werknemers als het gaat om overwerk. Door een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is dat niet langer toegestaan.

Parttimers die extra uren werken, maar niet boven het aantal uren van een fulltime contract uitkomen, krijgen vaak geen extra vergoeding voor die extra uren. Alleen als ze méér werken dan een fulltime werkweek, ontvangen ze een toeslag.

Volgens een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie is deze regeling niet langer toegestaan. Op 29 juli 2024 oordeelde het Hof dat deze praktijk een ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen fulltime en parttime werknemers. Parttimers worden hierdoor benadeeld: als zij meer werken dan hun contractuele uren, krijgen ze geen toeslag, terwijl fulltimers dat wél krijgen voor extra uren boven hun normale werkweek. Dit verschil in behandeling is niet toegestaan, omdat het discriminerend is. Daarnaast kan het ook leiden tot indirecte discriminatie tussen mannen en vrouwen, als in een bedrijf relatief veel vrouwen parttime werken.

Werknemers kunnen met terugwerkende kracht een vergoeding eisen

Door deze uitspraak hebben parttimers voortaan recht op een overwerktoeslag voor hun extra gewerkte uren. Werknemers kunnen dit recht zelfs met terugwerkende kracht opeisen, tot wel vijf jaar terug. Dit kan voor werkgevers flinke financiële gevolgen hebben.

Wees je er van bewust dat je als werkgever deze regelingen niet meer mag toepassen, zelfs niet als ze in de cao staan. Werkgeversorganisaties moeten hun cao aanpassen en hun leden informeren dat deze bepalingen ongeldig zijn en niet meer gebruikt mogen worden.

Heb je een vraag over hoe het zit met aanpassen van je arbeidsvoorwaardenregeling of cao? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten denken graag met je mee!

naar inspiratie overzicht